Znak jakości Q

Znak jakości „Q” umieszczony na opakowaniach produktów wskazuje na ich ponadprzeciętny standard oraz wyróżnia je wśród innych towarów w tej samej kategorii.

Opis znaku

Granatowo-czerwony Znak Jakości Q jest przyznawany zarówno krajowym, jak i zagranicznym produktom, które zachowują stałe parametry jakościowe.

Znak jakości Q to symbol o długiej tradycji i uznaniu. Produkty oznaczone tym znakiem charakteryzują się najwyższą jakością i gwarantują bezpieczeństwo użytkowania.

Historia kwalifikacji wyrobów oraz przyznawania certyfikatów uprawniających do posługiwania się Znakiem Jakości Q sięga lat 60-tych XX wieku. Od tego okresu znak ten zyskał renomę i powszechne uznanie wśród producentów oraz konsumentów, kojarząc się z niezawodnością i doskonałą jakością, co potwierdzają badania przeprowadzone wśród konsumentów.

Certyfikacja i nadzór

Procedury certyfikacji oraz nadzoru są realizowane zgodnie z „Programem certyfikacji wyrobów spożywczych na Znak Jakości Q”, stworzonym przez PCBC S.A. W ramach procesu certyfikacji wymagane są wyniki badań z akredytowanych laboratoriów, które potwierdzają jakość oraz bezpieczeństwo produktów. Badania te obejmują aspekty fizyczne, chemiczne oraz mikrobiologiczne.

Prawo do używania Znaku Jakości Q przysługuje produktom spełniającym konkretne wymagania, w tym:

wprowadzone systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności, a dodatkowym atutem mogą być certyfikaty dotyczące produkcji ekologicznej czy systemu „Jakość Tradycja”;
specyfikacje zgłoszonych produktów spożywczych;
cechy organoleptyczne oraz parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne;
kontrola procesów technologicznych, warunków przechowywania oraz kluczowych etapów przetwarzania, zapewniających jakość produktów spożywczych;
szczególne cechy wpływające na wysoką jakość wyrobów;
odpowiednie oznakowanie i informacje na opakowaniach;
wyniki urzędowych kontroli żywności;
zgłoszone reklamacje dotyczące produktów;
opinie klientów;
działania mające na celu minimalizację negatywnego wpływu na środowisko.

Certyfikat uprawniający do oznaczania wyrobu Znakiem Jakości Q jest przyznawany na 3 lata.

Nadzór nad certyfikatem

Przyznanie prawa do stosowania Znaku Jakości Q nie kończy procesu – PCBC S.A. prowadzi ciągły nadzór nad certyfikatem, monitorując, czy jakość wyrobu nie uległa pogorszeniu. Nadzór obejmuje kontrolę warunków organizacyjno-technicznych w zakładzie produkcyjnym oraz analizę wyników badań kontrolnych.

Korzyści

Znak Jakości Q to znak uznania w oczach konsumentów. W branży spożywczej jakość w dużej mierze zależy od subiektywnych preferencji i gustów klientów. W obliczu bogatej oferty rynkowej, konsumenci często potrzebują wskazówek – Znak Jakości Q pełni tę rolę. Charakterystyczne logo z biało-czerwoną literą na niebieskim tle sprawia, że klienci chętniej sięgają po produkty z tym oznaczeniem, wybierając je spośród wielu podobnych towarów.

Dzięki temu Znak Jakości Q przyczynia się także do korzyści ekonomicznych dla producentów:

ułatwia identyfikację produktu w sklepie;
zwiększa konkurencyjność na rynku;
wspiera promocję;
podnosi prestiż producenta w oczach klientów.

Wielu przedsiębiorców dostrzega zalety posiadania produktów z Znakiem Jakości Q, regularnie odnawiając certyfikaty uprawniające do ich oznaczania.

Grupy wyrobów

Znak Jakości Q dotyczy wielu kategorii wyrobów spożywczych, w tym:

produkty przemysłu mięsnego;
wyroby z jaj i drobiu;
przetwory rybne;
produkty mleczne;
pieczywo oraz inne artykuły piekarskie;
wyroby cukiernicze;
koncentraty spożywcze;
napoje alkoholowe i drożdżowe;
wody mineralne oraz napoje bezalkoholowe;
piwa i wina;
produkty zbożowe i makaronowe;
przetwory owocowe, warzywne i grzybowe;
oleje;
przetwory ziemniaczane i skrobiowe;
inne wyroby spożywcze.

Znak Jakości Q jest więc symbolem wysokiej jakości i bezpieczeństwa w branży spożywczej.